A PÉNZ NEM VÉSZ EL,CSAK MÁS ZSEBÉBE JUT! KERESD MAGAD DEGESZRE!

„UGYANAZT CSINÁLNI, UGYAN AZON A MÓDON ÉS MÁS EREDMÉNYT VÁRNI„ "Tökéletes egészséget örököltünk, az a mi jussunk. Mindenkinek meg kell tudnia, hogy képes meggyógyítani önmagát és másokat."




Amit tudni érdemes a tápanyagokról az építőanyagokról,vitaminokról.

(Hogy egy kicsit képben legyél)

Nem akarok túl unalmas lenni, de ezeket a témákat meg kell említenem. Ígérem, nem fogom húzni, mint a rétest, rövid leszek. Ahogy említettem a házépítést sem kezdhetem a tetőnél.

Tápanyagok és építőanyagok.

Az élet fenntartásához, az új sejtek képzéséhez, továbbá a szervezet hő-és energiaellátásához szükséges anyagok részben szerves, részben szervetlen anyagok.

A sejteket felépítő főbb anyagok következők:

  1. -szénhidrátok,
  2. -zsírok,
  3. -fehérjék,
  4. -ásványi sók,
  5. -vitaminok,
  6. -víz,
  7. -oxigén.

Az oxigénen kívül ezek az anyagok a táplálékainkkal jutnak a szervezetünkbe.

Szervetlen anyagok:

  1. -víz,
  2. -ásványi sók.

Szervezetünk ezeket úgy használja fel, ahogyan a természetben előfordulnak.

Szerves anyagok:

  1. -fehérjék,
  2. -szénhidrátok,
  3. -zsírok.

Ezek felhasználásuk előtt az emésztőrendszeren keresztül lebomlanak, átalakulnak.

Ezeknek a funkciójukat 3 csoportba osztjuk:

1.Sejtépítők és energiaforrások:

- fehérjék,

- zsírok.

2.Hő és energiaforrásul szolgáló tápanyagok:

- szénhidrátok

- zsírok

3.Kizárólag sejtépítő anyagok:

- ásványi sók

- vitaminok

- víz

Még meg kell említenem a ballasztanyagokat,amelyek az emésztőrendszeren végighaladva nagyjából változatlanul ürülnek ki:

- szaruanyagok,

- cellulóz stb.

Fehérjék:

Másnevén proteinek, igen bonyolult felépítésű, nagy molekulasúlyú anyagok. Két fajtája van:

- egyszerű fehérjék,

- összetett fehérjék.

 Ebbe nem bonyolódok bele ,elég annyit tudnunk, hogy a gazdag állati eredetű fehérjéket a tej, hús, tojásból, a növényi eredetű fehérjéket a bab, borsó stb. -ból vesszük magunkhoz. A normál táplálkozásban, az állati és növényi eredetű tápanyagoknak kb.50-50%-ban kell részt venniük.

Szénhidrátok:

Ezekről csak ennyit:

Szénhidrátokban gazdag ételek:

- cukor,

- gyümölcs,

- főzelékek,

- kenyér,

- burgonya stb.

Zsírok:

Lehetnek:

- telítettek,

- telítettlenek.

A zsírok, zsírsavakból és glicerinből épülnek fel. Arányuk meghatározza a zsírok jellegét (szilárdságát). Minden állati és növényi sejtben előfordulnak. Sok található belőlük az idegrendszerben ,a vérben, csontvelőben tojás sárgájában ,a tejben, a halikrában.

Ásványi sók:

Közülük legfontosabb a konyhasó, amelyből 10-12g a napi szükséglet.

Az átlagos vegyes étrend kellő mennyiségű kalciumot, káliumot magnéziumot és vasat tartalmaz.

Kiemelném a vas fontosságát:

A szervezet második leggyakrabban hiányzó eleme. A nem kielégítő vasfelvétel, vagy rossz vas felhasználás, vérszegénységet okoz. A tápanyagok oxidációja is igényli a vasat. Fontos szerepet játszik a máj méregtelenítő működésében.

Fokozott vasbevitelre van szükségük:

  1. -sportolóknak,
  2. -fogyókúrázóknak,
  3. -vegetáriánusoknak,
  4. -kismamáknak,
  5. --szoptatós anyukáknak,

6.      --illetve a menstruálás időszakára is.

Víz:

Testünk 60-70%-a víz. A szervezet állandóan veszít folyadékot (vizelettel, széklettel, kilégzéssel, párolgással). Egy része az ételeinkből, de nagy része természetesen a napi vízbevitellel pótlódik. A szervezet napi vízigénye kb.2-2.-5L.



partnered.hupont.hu

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 16
Heti: 44
Havi: 305
Össz.: 153 876

Látogatottság növelés
Oldal: AMIT TUDNI ÉRDEMES A TÁPANYAGOKRÓL
A PÉNZ NEM VÉSZ EL,CSAK MÁS ZSEBÉBE JUT! KERESD MAGAD DEGESZRE! - © 2008 - 2024 - partnered.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »